האם אתה גזר או אקליפטוס?

נשלחות אלי שאלות רבות לגבי מודל הMBTI באמצעותו אני מפענחת את פרופיל הכשרונות החבוי בכל אחד.

בפוסט זה אסביר בקצרה את עקרונות המודל, איך הוא בנוי, איך הפענוח שלו יכול לעזור למחפש העבודה להבין מהם כשרונותיו ומה לעשות איתם, בהתאם למצבו.

חלוקה לטיפוסים על פי מודל ה MBTI

לאחר שהלקוח ממלא שאלון אינטרנטי, נוצר פרופיל של הטיפוס שהוא, קרי, סך הכשרונות שלו.

המודל מציע  16 טיפוסים.

יסודו של כל טיפוס מורכב מ- 4 אותיות.  לדוגמא ENFJ

אות אחת , מסמלת את הפונקציה הדומיננטית / הטבעית / המיידית / המולדת.

הכרות איתה יכולה לחולל שינוי . מהפך?

במקביל, יש שילובים של יתר האותיות שמרכיבים עומק לטיפוס, אבל על זה בפוסט אחר.

נשמע כמו סרט בדיוני? קצת. אבל המודל מבוסס על התיאוריה של יונג, בכל שנה 2 מליון אנשים ממלאים את השאלון הזה בכל רחבי העולם, והוא נחקר כבר משנת 1940 באקדמיה.

מה הקשר בין האות הדומיננטית לגזר או לאקליפטוס?

האופי של האות הדומיננטית יכול לבוא לידי ביטוי כלפי חוץ או כלפי פנים.

אם נדמיין גזר שאת רוב הצמיחה שלו עושה בתוך האדמה (אינטרוברטי), מול עץ אקליפטוס שאת רוב הצמיחה שלו, ניראה כלפי חוץ. (אקסטרוברטי).

בהנחה שאת הפונקציה הטבעית שלי,(איך אני מבינה את המציאות ואת ההתנסויות שלי בעולם)  אני מפנימה, כמו הגזר ולא רואים אותה, הרי שכלפי חוץ אני במצב פחות נגיש. פחות נקרא. פחות מובן. יותר נסתר.

 ברגע שאני מבין את זה, אני מבין גם מה כן מובן בי.  מה כן יוצא החוצה. מה כן רואים כשנמצאים איתי.

לפי שפת מודל ה MBTI, מה שמייצג אותי חיצונית היא התכונה המסייעת שלי (אות אחרת ביסוד שלי).

לנתונים אלו יש השפעה מאוד גדולה על הדרך שבה אני בא לידי ביטוי במרבית התחומים הבינאישיים שלי: עולם העבודה / המשפחה / הזוגיות / האישי.

כשאני כועס / עצוב / נעלב / חושב הכל עובד בפנים ופחות בא לידי ביטוי בחוץ.

ואז כעובד, ייתכן ואזכה לפחות היכרות איתי, שתשפיע על מידת ההערכה כלפי העבודה שאני עושה. ולכן אם חשובה לי ההערכה, עדיף שאבקש אותה. שהמודעות שלי תהיה בכיוון של "אני לא מספיק מובן וחשוב לי שיבינו אותי. אני מעוניין שידעו מה עובר לי בראש".

מורכבות מודל ה MBTI:

מכיוון והמודל מורכב, לא רק מארבעת האותיות, אלא ביחסים רב מימדיים ביניהם ובין יתר 16 הטיפוסים, לאט לאט אני אפרק את ההסברים הללו בפוסטים, כמו לדוגמא הסברים על הקשר של "הבית" /המסגרת החיצונית, שבו כל טיפוס גר (לדוגמא: דבר שמשפיע על מקום העבודה פיזית שמתאים לאותו אדם). המהות של שתי האותיות הפנימיות שמרכיבות כל טיפוס. את  הפונקציה שמסייעת לי ואת הפונקציה שבאה לידי ביטוי כשאני במצבי לחץ ומשבר ועוד.

מה הקשר בין אבחון באמצעות MBTI לתהליך מקצועי ואישי?

אם אני למשל, מבינה על עצמי באמצעות האבחון, שהפונקציה הדומינטית שלי, היא היכולת שלי לתקשר עם אנשים, לחבר אלי אנשים, לרכז נתונים שקשורים באנשים.

זו התחלה.

לזה אני מוסיפה מהאבחון גם את העובדה שאני מחצינה את הפונקציה הזו שלי.

קל לאנשים לתקשר איתי כי אני מבהירה בצורה בולטת שמעניין אותי  מה שעובר עליהם,

שמשפיע עלי מה שהם מרגישים. שחשוב לי לחת את השיקולים שלהם בחשבון כשאני לוקחת החלטות.

שאת כל התקשורת והשיח הזה, מעניין אותי לעשות באופן שקשור להוצאה לפועל של החלטות .

את ההחלטות אני לוקחת ממקום של רגש סובייקטיבי. על סמך הרגש שלי כלפי ובהתאמה אישית מה מרגיש מי שמולי, ופחות ממקום של הגיון ואובייקטיביות.

אז עושה רושם, שכבר יותר קל לי להתמקד בחיפוש המקצועי שלי  לטווח מקצועות רחב מעולם התקשורת: ככה תבוא לידי ביטוי בצורה המירבית התקשורת הבינאישית שלי והיכולת הפרקטית להחליט החלטות שקשורות במה שאנשים מרגישים.

זה יכול לבוא לידי ביטוי בתקשורת על כל פניה: תקשורת מילולית, לא מילולית, חווייתית, בינאישית, ויזואלית, מעולם התוכן, חינוך, ייעוץ ,גישור, וכולל במובן הרחב אולי גם מעולם התקשורת בדגש חווית התוכן/חוויית משתמש.

פתאום מגוון אפשרויות של לימודים, הכשרות ותעסוקה נפתחים בפני בזכות הניתוח של הטיפוס שאני והפונקציה הדומיננטית הנראית או נחבאת שלי .

איך האבחון עוזר לי אם אני לא מחפשת עבודה?

בהנחה שאין לי ברירה ואני חייבת להתפרנס ומקום הפרנסה שלי אינו  בא בהלימה עם הפוקנציה הדומיננטית שלי- האם אני יכולה לקדם אותה כתחביב מחוץ לשעות העבודה? בהתנדבות? או לקחת את הפונקציה הזו, ולנסות לקדם אותה באופן ייחודי במקום העבודה שלי?

בוודאי שכן. אם אני יודעת מה מפעיל אותי ובעיקר מה מכניס בי אנרגיה טובה ומקדמת– מדוע שלא אנסה מראש ובתכנון מושכל להוסיף אותו לחיי היום יום שלי האישיים והתעסוקתיים? מדוע שאמנע מעצמי להיעזר בו ולשלב אותו? ויתרה מזו מדוע שלא איאבק לשלב אותו עכשיו כשאני מבינה שהוא עצם העניין עבורי?

ואם אני מבינה באמצעות המודל, מהי הפונקציה השנייה בחשיבותה אצלי. מהי הפונקציה שבשפת המודל נקראת הפונקציה המסייעת שלי, גם כאן העולם המקצועי שלי מקבל דיוק. לדוגמא, אם מדובר בפונקציה שכוללת השראה, רעיונות, חדשנות, הזדמנויות,אפשרויות,חיבורים, ופחות עובדות מוחשיות. אז עכשיו אני מבינה שחשוב לי שבאמצעות ההשראה שלי, אשפיע על אחרים – זה כבר מוסיף לי עוד מידע מהימן על עצמי בהקשר המקצועי.

באמצעות המודל אני מבינה גם מה לא מתאים לי, מה דורש ממני יותר מאמץ, מה פחות מחבר אותי לכשרונות וליכולות הטבעיות שלי. שזה לא פחות חשוב ממה כן לעשות.

איך לבחור מה לעשות עם הידע הזה אודותי?

הבסיס להכל, הוא ההבנה מי אני ואז בצורה יותר מושכלת בוחרים. למשל, אבחר במשרה שאולי אינה משרת החלומות שלי, אבל ממנה אתפרנס וארוויח, ואת האהבה שלי התעסוקתית אמצא באופן אחר. (איש הייטק שבוחר להיות נגר, אשת תוכן שבוחרת לעבוד בניהול אדמיניסטרטיבי ועוד). הידע אודותי עוזר לי להבין את התהליך, איך הגענו להחלטות שלנו, ומה כעת מתאפשר לנו לעשות בשביל לבחור להיות במקום שנכון לנו, בהתאם לאילוצים האוביקטים של פרנסה, מקום מגורים, מצב משפחתי ועוד.

במידה והייתם יכולים לאפיין את התפקודים שבאים לידי ביטוי בצורה מולדת,  האם הייתם משנים את מה שאתם עושים בחיים?

תגובות פייסבוק

תגובות

מחשבה אחת על “האם אתה גזר או אקליפטוס?

  1. פינגבק: זה מה שלמדתי השנה – לג'ירף יש צוואר ארוך

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *